czwartek, 23 stycznia 2014

MÓJ KOLEJNY EKSPERYMENT...LEŚNY MECH:) SUPER CIASTO ZE SZPINAKIEM NA WIELKANOC. PYYYYYYYSZNE!!!!







CIASTO ZE SZPINAKIEM...hmmmm. ..szczerze mówiąz krzywiłam się, gdy to usłyszałam.Ale weszłam na kilka blogów, trochę poeksperymentowałam i voila!!!NIESPODZIEWANIE PYSZNY EFEKT!!!!I  TEN LOOK:)
Dodałam do masy śmietankowej serka mascarpone. PYCHA! W ciągu miesiąca zrobiłam je 3 razy...to mówi samo za siebie...

Przepis:

 Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 kopiasta szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 1 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy 
  • opakowanie serka mascarpone
  • cukier wanilinowy
  • owoce granatu do ozdoby

      Rozmrażamy szpinak i odsączamy w rękach z  wody (wyciskamy).
      Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę, wlewamy powoli olej dalej miksując.Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką drewnianą. Po połączeniu  masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy (mały prostokąt w moim przypadku), pieczemy ok. 1 godz. lub do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.

     Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je palcami na talerzyku.

       Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku) oraz serek mascarpone.
        Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i na to położyć kulki granatu leciutko dociskając je ręką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz