CIASTO ZE SZPINAKIEM...hmmmm. ..szczerze mówiąz krzywiłam się, gdy to usłyszałam.Ale weszłam na kilka blogów, trochę poeksperymentowałam i voila!!!NIESPODZIEWANIE PYSZNY EFEKT!!!!I TEN LOOK:)
Dodałam do masy śmietankowej serka mascarpone. PYCHA! W ciągu miesiąca zrobiłam je 3 razy...to mówi samo za siebie...
Przepis:
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 1 kopiasta szklanka cukru
- 3 jaja
- 1 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml. śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- opakowanie serka mascarpone
- cukier wanilinowy
- owoce granatu do ozdoby
Rozmrażamy szpinak i odsączamy w rękach z wody (wyciskamy).
Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę, wlewamy powoli olej dalej miksując.Wsypujemy
przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką drewnianą. Po połączeniu masy dodajemy
szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy (mały prostokąt w moim przypadku), pieczemy ok. 1 godz. lub do
"suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je palcami na talerzyku.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku) oraz serek mascarpone.
Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i na to położyć kulki granatu leciutko dociskając je ręką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz