czwartek, 23 stycznia 2014
KULE (RU)MULE
Przepis podstawowy dostałam od mojego brata:
200 ml wody
kostka masła
3/4 szkl.cukru
2 łyżki kakao
mleko w proszku niegranulowane
Wodę z masłem i cukrem rozpuszczamy w garnuszku , dodajemy kakao i po trochu paczkę mleka. Cały czas mieszamy. Odkładamy na 2 godz. po czym formujemy kulki.
Ja do przepisu dodałam pół tabliczki gorzkiej czekolady, którą rozpuszczam razem z wodą i masłem, oraz kieliszek rumu lub ajerkoniaku. Tak naprawdę można dodać każdy smakowy alkohol. Mój brat również sugerował rodzynki moczone w rumie. Ale ja rodzynek nie znoszę:)
Kulki obtaczam w kokosie, migdałach, orzechach, płatkach białej lub gorzkiej czekolady . Jak poleżą ze 2 dni w lodówce, to są przepyszne. Mniam. Moim słodziakom robię oczywiście bez alkoholu:) ZAJADAJĄ SIĘ.A TO DLA MNIE NAJWIĘKSI KRYTYCY!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz