SZYBKIE POŻEGNANIE 2013 roku... i dobre. Prosty przepis . Takie rafaellopodobne. Ze słonymi krakersami - miam.Kiedyś koleżanka z pracy przyniosła po kawałku do spróbowania. Robiła jej córka:) Spróbowałam i polubiłam. Pyszne.
Przepis:
Składniki:
- 2 paczki słonych krakersów po180 g. Najlepiej Lajkonik
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szklanki cukru
- 1, 5 szklanki wiórków kokosowych
- 250 g masła lub margaryny
- opcjonalnie biała czekolada i wiórki migdałów do posypania
Żółtka ucieram w wysokim naczyniu razem z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Następnie mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszam z jedną szklanką mleka i dodaję do masy jajecznej, miksuję lub mieszam.
Do garnka wlewam pozostałe dwie szklanki mleka i jedną szklankę cukru, mieszam i doprowadzam do wrzenia, kiedy to nastąpi wlewam do niego wcześniej przygotowaną masę. Ciągle mieszam do momentu aż budyń bardzo zgęstnieje. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy budyń będzie całkowicie zimny dodaję do niego po trochu masło i miksuję na gładką masę. Na koniec dodaję wiórki kokosowe – mieszam.
Średnią blachę wykładam krakersami, następnie dzielę masę na trzy części i jedną z nich wylewam na pierwszą warstwę krakersów. Mają być 3 warstwy. Wierzch ciasta posypuję wiórkami oraz wiórkami białej czekolady i migdałami.
Całość wstawiam do lodówki na całą noc, wtedy ciasto jest najlepsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz